Moslavina:eno-gastronomski raj koji budi sva čula!

moslavina eno gastro event

Otvorivši svoje vinske putovnice - Spomenka Saraga, vlasnica i producentica tvrtke Balduči film, Marina Obradović, gastro kuharica i autorica tradicionalne kuharice i portala Priče jedne kuhače, Mirjana Vidović, vlasnica i autorica portala G - točka te Željka Balja, autorica bloga Autentika, započele su malu damsku turneju eno – gastro putovanja u Moslavinu, a na prvo takvo otisnule su se na poziv prijatelja i vlasnika vinarije Florijanović.

moslavina eno gastro event
moslavina eno gastro event
moslavina eno gastro event

Dobrodošlica u vinorodni kraj

Prvo odredište za preuzimanje „vinskog pečata“ zatražile su na obroncima Moslavačke gore u vinariji Miklaužić. Uz prepričavanje bogate i zanimljive povijesti te sjajnu edukaciju vinara i vlasnika Marka Miklaužića, za zdravicu dobrodošlice posluženi su pjenušci Glamour Rose iz 2017. i Glamour Blanc De Noirs. Uslijedio je Škrlet berbe 2019. čija najveća prednost leži u autohtonosti i dugoj tradiciji uzgoja u moslavačkom vinogorju, a potom sjajan i kremozan Chardonnay berbe 2015. iz ekološke proizvodnje. Oba su se vina odlično sljubila s posluženim domaćim suhomesnatim delicijama – raznim kobasicama, sirevima, slaninom, čvarcima i pogačom od medvjeđeg luka koju je tom prigodom pripremila Mirjana Vidović. Doručak u dobrom društvu zaokružio se gutljajima bijelog polusuhog vina Dunja (kupažom ottonel, bijelog i žutog muškata).

moslavina eno gastro event
moslavina eno gastro event
moslavina eno gastro event

Mirisi i okusi ljubavi na selu

Sljedeće odredište na vinskoj karti je bilo mjesto Topolovac, restoran i vinoteka Šatović - točnije kuća vrhunskih domaćih delicija, glazbe i vina. Svoje postojanje vuče iz davne 1776. godine, kada je obitelj Šatović posjedovala brojne nasade na Moslavačkoj gori, a danas ju je nakon brojnih generacija preuzeo vinar i kuhar Marko Šatović. Uz Marka, inače poznato lice iz pete sezone serijala „Ljubav je na selu“, srdačnu dobrodošlicu je poželjela i Markova zaručnica Ana Kufrin, pa je veselo i razdragano društvo bilo bogatije za još jednu divnu damu, a time i boravak u restoranu još ugodniji.

moslavina eno gastro event

Premijerno je poslužen rose pjenušac od sorte pinot noir, dobiven klasičnom metodom. Poželjne losos boje u čaši se gusto i dugo perla. Osvježavajućeg je cvjetno-voćnog okusa i zaista prava senzacija koja nam dolazi iz vinarije Florijanović. Ime mu je za sada tajna, ali vjerujemo da ćete nakon kušanja poželjeti ponoviti ovaj bogati okus.

Dok je Marko Šatović damama skrenuo pozornost na to da se - „S dobrim vinom ne može pogriješiti, a mogu se probuditi neslućene emocije“, u čašama im se orosila Florijanović Frankovka rose 2018. Osvježavajućeg voćnog okusa ovo je vino bilo prava uvertira u sljedove delicija koje su pripremili domaćini.

moslavina eno gastro event

Za toplo predjelo poslužena je slasna juha s vidljivim komadima vrganja iz šuma Lonjskog polja koje su domaćini sami ubrali, a bogatu kremoznost u juhi su postigli s domaćim vrhnjem za kuhanje s obližnje lokalne farme. Nakon ispražnjenog jušnika, Ivica Florijanović je pripremio nove uzbudljive vinske okuse uz Škrlet Mons Claudius 2016. Vino je dobilo ime po spomenutoj Moslavačkoj gori koju su Rimljani nadjenuli po caru Klaudiju - Klaudijeva gora. U čaši dominiraju voćne arome jabuke koju slijedi breskva i na kraju limeta. Vino je lijepo pratilo posluženi slijed jela.

moslavina eno gastro event
moslavina eno gastro event

Teletina ispod peke s pekarskim krumpirom i pljeskavice punjene sa sirom (koje teže o,5 kg) prekrivene sa zapečenim lukom i poslužene na drvenim daskama uz povrće sa žara, izdašno je i primamljivo glavno jelo već na prvi pogled. Vješto pripremljeno, mekano i taman začinjeno, ovo jelo popraćeno je gutljajima Škrleta Mons Claudius 2018., čiji se gorkasti završetak odlično sljubio s navedenim jelima.

Slatki završetak uz „pečat“ kasne berbe

Uz neodoljiv čokoladni desert za koji se pobrinula Željka, poslužena je mekana i kremozna Graševina sur lie iz 2013. godine, ali se uz slogu sveprisutnih zatražila na sljubljivanje i Frankovka vrhunsko vino 2017., čiji je okus trešanja i kupine bio pun pogodak i dodatno je istaknuo tamnu čokoladu u desertu.

moslavina eno gastro event
moslavina eno gastro event
moslavina eno gastro event

Iz kuhinje chefa Marka stigao je još jedan desert iznenađenja koji je za ovo druženje pripremio prijatelj domaćina, Josip Mešnjak. Dekonstrukcija savijače od jabuka poslužena u martini čaši, na posteljici od šlaga otkrivala je ribane jabuke sorte Granny Smith koje su prethodno prelivene limetom i ukrašene s prosušenim rezancima od kora za savijaču. Uz demonstraciju posluživanja deserta uz ganache od bijele čokolade kao točke na “i“, poslužena je Florijanović Chardonnay kasna berba 2007. - polusuho vino u elegantnoj izvedbi svjetski poznate sorte. Vino je harmonično, lijepe zlatno-žute boje s naglašenim sortnim mirisom i završnim mednim notama.

moslavina eno gastro event

Eno-gastro izlet šaljivog naziva „Ladies Cook(am) Day“ – jer žene osim što kuhaju, povremeno i kukaju i znaju što žele, završio je u vinariji Trdenić gdje se premijerno kušalo kupinovo i jagodno vino. Jagodno vino osim što može biti sjajan aperitiv, može se poslužiti uz/i u desertima. Lijepe crvenkaste boje istoimenog voća, slatkastog je okusa i mirisa te izrazito pitko. Ova vina na tržište izlaze početkom travnja ove godine.

Moslavina se kao „must visit“ destinacija sa svojom vinskom kartom i gastro ponudom profilirala u odredište za bijeg od gradske vreve, a u ponudi ima način kako udovoljiti i onim najzahtjevnijim nepcima. Zato pripremite svoje „vinske putovnice“ za nove pečate!

Tekst uredila: Željka Balja/Foto: Željka Balja, Spomenka Saraga, Marina Obradović